NLP (Neuro Linguistic Programming), yaşamımızda üzerinde düşünmeden, otomatik olarak gerçekleştirmiş olduğumuz algılama, düşünme ve davranış süreçlerini, bilinçli hale getirme ve geliştirme üzerine yapılan araştırmalar sonucunda, zihnin işleyişi ile ilgili, 1970’li yıllarda geliştirilen bir değişim modelidir. Neuro Linguistic Programming kelimeleriyle ifade edilen NLP, bu üç kelimenin içerisine gizlenmiş ve birbiriyle etkileşim halinde olan bir dizi teknikler bütünüdür.
NLP, önce kişinin kendini anlaması, kendi iç çelişkilerinden kurtulması, endişe ve korkularından sıyrılması ile başlayıp, çevresini, toplumu ve genel olarak dünyayı daha iyi anlamasını, yaptığı hareketlere bu gözle bakmasını ve davranışlarını buna göre düzenlemesini sağlayan bir sistemdir.
Neuro: NLP sinir sistemimizde gerçekleşen tüm süreçlerin zihinsel arka planı ile ilgilenir. Fiziksel sıkıntılarımızın neredeyse tamamı zihinseldir. Düşüncelerimizdeki bir değişiklik, tüm sistemi anında etkiler. NLP’nin Neuro kısmı tam olarak bununla ilgilidir. Nefes alıp vermemiz, sesimizin tonu, gerginliğimiz, fiziksel duruşumuz, vücudumuzdaki kasılmalar vs. hepsi de Nörolojik yani Neuro kısmının ilgilendiği süreçlerdir.
Linguistic: Bu bölüm, kendimizle ya da dış dünyayla olan iletişimimizle ilgilidir. Kendimizle olan konuşmalarımız, içsel diyaloglarımız, zihnimizden sürekli olarak geçen fikirler, düşünceler bizim iç iletişim modelimizdir. Bir de dış dünyayla olan iletişim şeklimiz vardır (İnsanların bize söylediği sözler, bize yüklenen fikirler, diyaloglar vs.) Linguistic kısmı, iç ve dış iletişimimizi doğru düzenlemek ve yapıcı bir şekle dönüştürmekle ilgilidir.
Programming: Değişim anlıktır ve hızlı gerçekleşir. Ancak değişimin kalıcı olması için onun programlanması gerekir. NLP’nin Programming yani programlama kısmı bununla ilgilidir. Aldığımız kararlar, sürekli eylemlerle desteklenmediği takdirde gelip geçici kararlara dönüşürler. NLP bize güçlü eylemlerimizin ve kararlarımızın disiplinli bir çabayla devam ettirilmesini öğretir.